Sådan finder du gratis billeder og grafik til hjemmesiden

Vil du bruge fotos til at illustrere indholdet på din hjemmeside? Men er du i tvivl om, hvilke billeder og øvrige illustrationer du må hente på nettet uden at krænke nogens ophavsret? Læs med og bliv klogere på, hvor du lovligt finder gratis billeder.

Fra Webredaktricens arkivSælger du fysiske produkter fx gennem en webshop, er billeder uundværlige til at vise kunderne produkterne. Her har du typisk brug for helt konkrete produktbilleder, som du enten får stillet til rådighed af producenterne, eller som du selv får en fotograf til at optage. Men hvad med de tilfælde, hvor du har brug for et neutralt arkivbillede (også kaldet stock photo) til fx at bryde en lidt for massiv tekstflade på virksomhedens hjemmeside?

Nettet er ikke et tagselvbord – respekter ophavsretten
Nettet bugner af billeder. Det er bare at søge efter det, du har brug for. Men pas nu på, for nettet er ikke det tagselvbord, som det ved første øjekast ligner. Hvis det ikke udtrykkeligt fremgår, at et billede eller en anden illustration er til fri afbenyttelse, så er det omfattet af Lov om ophavsret. Loven taler ikke specifikt om nettet, men dens retningslinjer for ‘god skik’ gælder også her. Ophavsretsloven siger fx om citat:

§ 22. Af et offentliggjort værk er det tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet.

Denne paragraf er forholdsvis nem at forholde sig til, når det drejer sig om tekst. Men når det drejer sig om fotografier og andre illustrationer, går det skævt. Et fotografi er et værk i sig selv, så man kan ikke ‘citere’ fra det. At bruge andres fotografier uden at have købt rettighederne eller have fået tilladelse kan derfor sammenlignes med, at man tog fx en hel fagbog, skrevet af en anden, og offentliggjorde den på sin egen hjemmeside. Det er der pudsigt nok ikke nogen, der gør. Men der er ofte mennesker, der ‘låner’ ophavsretsbeskyttede billeder.

Kig efter creative commons pictures eller public domain images
Vil du bruge gratis illustrationer, men undgå at bryde Lov om ophavsret? – og det kan jeg kun anbefale, at du gør, for det er både dårlig stil og kan blive rigtig dyrt, hvis du blæser på ophavsretten. Så kig efter billeder og andre illustrationer, som er mærket ‘creative commons pictures’ eller ‘public domain images’ eller ‘royalty free images’ (disse er dog ofte kun gratis i nogle sammenhænge). Som udgangspunkt betyder royalty free, at din virksomhed betaler et mindre beløb én gang, og så har du lov til at anvende billedet til et formål. Du ejer ikke billedet, men har købt retten til at anvende det.

Rundt omkring på nettet findes der en mængde steder, hvor både professionelle og amatørfotografer deler gratis ud af deres billeder. De gør det under Creative Commens’ Public Domain dedikation. Typisk skal du blot linke til det pågældende site fra fx din hjemmeside for at måtte bruge billederne kvit og frit, også til kommerciel brug (men læs for en sikkerheds skyld de enkelte sites’ Terms).

Her finder du gratis fotos og andre illustrationer
Du kan finde de gratis fotos mange steder. Men for at gøre det nemt for dig får du her et par forslag til steder, hvor du kan finde gode og gratis illustrationer.

Pixabay
Gratis billeder af høj kvalitet. Der er ikke noget krav om kreditering, men det er altid god stil at linke tilbage til det sted, hvor du fandt illustrationen. Ved hvert billede gives også forslag til stock photos fra Shutterstock, som du kan købe.

Freedigitalphotos.net
Billeder i lav opløsning er gratis (men kreditering er påkrævet), større billeder koster et beskedent beløb.

PublicDomainPictures.net
Nogle billeder er gratis, andre er ikke. Ved brug af gratis billeder skal der krediteres/linkes tilbage til billedet.

Freeimages
Royalty free billeder, gratis med restriktioner.

Vilhelm Hammershøi: Stue i Strandgade med solskin på gulvet, 1901. www.smk.dk
Vilhelm Hammershøi: Stue i Strandgade med solskin på gulvet, 1901. www.smk.dk

Brug kunstværker som gratis illustrationer
Vidste du i øvrigt, at du også ganske gratis kan benytte en række kunstværker fra Statens Museum for Kunst (SMK) som illustration? Det drejer sig om værker, hvor ophavsretten er udløbet, fordi kunstneren har været død i mere end 70 år.

SMK’s public domain-værker er en del af Google Art Project. Her kan du finde kunstværker fra museer i hele verden – og mange af dem har du lov at anvende på din egen hjemmeside (se rettighederne ud for hvert enkelt værk).

Ovenstående er blot nogle forslag til, hvor du finder gratis billeder og grafik. Vil du selv finde andre gratisfoto-sites, så søg efter ‘creative commons pictures’ eller ‘public domain images’. Du vil garanteret finde mange flere billeder, end du kan nå at bruge.

Når du finder illustrationer på denne her måde, krænker du ingens ophavsret (jeg er sikker på, at du heller ikke selv kan lide at få dit arbejde stjålet). Og du risikerer ikke, at du pludselig får en opkrævning fra en sur fotograf – ellers hans advokat.

 

Skrevet af Bente Hoffmann

Bente Hoffmann har arbejdet med kommunikation på nettet siden starten af 00'erne. I Webredaktricen er Bente din rådgiver om webkommunikation og online-tilstedeværelse, og hun er ekstern webredaktør og tekstforfatter.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.